
Verkosto, piirit, kontaktit, tukiverkko – you name it. Toiset vihaa ja toiset rakastaa. Voisiko sitä oppia rakastamaan?
Istuin koulunpenkillä 2015 aikoihin, kun tunnilla oli puhe verkostojen hyödyistä. Istuin ja mietin, että ei kiitos. Ei kuulosta mun jutulta. Pärjään kyllä itsekin.
Siitä on noin neljä vuotta aikaa ja aika moni asia on muuttunut. Harvassa on viikot, jolloin en verkostoidu kasvotusten. Eikä verkostoituminen aiheuta enää harmaita hiuksia, toisin oli ennen.
Miten ihmeessä verkostoitumiskammoisesta voi tulla luonteva verkostoituja?
Löydä oma polkusi. Tunnista oletko luontevampi yhden ihmisen seurassa vai useamman. Mieti rentoudutko paremmin omassa tilassasi, toisen tilassa vai neutraalissa paikassa kuten kahvilassa.
Verkostoituminen voi olla laidasta laitaan mitä vaan. Pahimmillaan se itselleni oli köykäisissä yrittäjätapaamisissa istumista ihmisten kanssa, joiden kesken en jaa mitään yhteistä. Jos jouhevaa keskustelua ei tällaisessa tilanteessa synny, syy ei ole kenessekään vaan lähtökohdissa.
Verkostoitumiskammoon liittyy yleensä epätietoisuutta ja motivaation puutetta. Miksi ja miten? Kerrataan alle, mikä on hyvää ja huonoa käytöstä verkostoitumistilanteissa.
Kokeile näitä
- Ole aidosti kiinnostunut, jokainen ihminen voi opettaa sinulle jotakin yllättävää jos kuuntelet
- Mieti, miten voisit olla avuksi tai tuottaa lisäarvoa toisen elämään tai työhön
- Ole kiinnostunut ihmisestä ammatin takana
- Harjoita keskustelutaitoja – Kysy, kuuntele vastaus ja esitä kysymys saamasi vastauksen perusteella
- Puhu itsestäsi vähemmän, kuuntele ja kysy enemmän
- Kerää tapaamistasi ja luotettavista kontakteista listaa ja suosittele heitä tarpeen tullen
Vältä näitä
- Vältä puhelimen käyttöä (jos haluat somemateriaalia, ota pikaisesti kuva/video ja talleta se puhelimeesi myöhempää käyttöä varten)
- Älä koskaan ajattele miten voisit hyötyä tapaamastasi ihmisestä
- Älä myy tarjoamiasi tuotteita tai palveluita, anna toisen kysyä lisätietoja jos hän on kiinnostunut, myynti ei ole tavoite
- Vältä ihmisiä, jotka vain ottavat eivätkä anna koskaan takaisin, mutta älä tee “sosiaaliseksi velaksi”, eli älä tee asioita ja odota saavasi siitä aina takaisin
- Älä mieti kuka olet tai mitä et ole vielä saavuttanut, kukaan ei ole vähättelemässä sinua, joten älä tee sitä itsekään
Mistä aloittaa?
Jos lähdetään käytännönläheisesti tarkastelemaan asiaa, verkostoituminenhan on vuorovaikutusta. Tärkeintä on oikea motivoituminen. Jos ymmärrät verkoston arvon (ja vaikket vielä ymmärtäisi, se voi matkalla yllättää sinut positiivisesti!), tehtävänäsi on vain löytää oikeat henkilöt.
Instagram ja Linkdin toimivat loistavana verkostoitumiskanavana. Saan kahvi- tai lounaskutsuja ensimmäisen kanavan kautta ja toki niitä ehdottelen itsekin. Luonnollisimmillaan se lähtee ajan kanssa osallistumalla keskusteluihin ja olemalla vuorovaikutuksessa kanavan kautta. Kun aika tuntuu sopivalta, voi ehdottaa tapaamista. Ole aina valmis kieltävään vastaukseen, äläkä ota sitä henkilökohtaisesti.
Toisille verkostoituminen alkaa luonnostaan kasvotusten, tällöin oman kaupungin yrittäjäverkostot ovat hyvä paikka. Jos kaksin verkostoituminen on miellyttävämpää, voi tapaamisiin mennä hakemaan kontakteja näihin tilanteisiin.
Älä edes yritä pärjätä yksin
Verkosto on kuin ammatillinen perhe. Harva haluaa talsia täällä yksin, miksi siis töissäkään? Kun löytää tasapainoisen verkoston, jossa yhtälailla saa ja antaa, moni osa-alue helpottuu.
Ja sinun verkosto on juuri sellainen, millaisen siitä teet.
Vastaa