
Tämä on kirjoitettu sinulle sielunsisko (tai -veli), joka tunnistat itsessäsi erityisherkkyyttä ja räpiköit myös tässä suuressa ja joskus kylmässä bisnesmaailmassa. Et ole yksin – kutsun teidät koolle!
Yhdysvaltalainen psykologian tohtorin Elaine Aronin mukaan 15-20% ihmisistä on HSP-ihmistyyppiä, eli Highly Sensitive Person. Jos käsite on sinulle vieras ja se kiinnostaa, lue lisää aiheesta täältä. Linkistä löydät myös erityisherkkyystestin.
Minun tarina
Löysin itse termin erityisherkkyys samoihin aikoihin, kun olin pystyttämässä yritystä. Yhtäkkiä kaikki kävi järkeen. Tajusin miksi sellaiset tapahtumat, kuten festarit on äärimmäisen rankkoja kokemuksia, kun muille ne näyttää olevan kesän kohokohtia. Ymmärsin miksi itken lähes joka kerta, jos joku itkee seurassani. Ymmärsin miksi tykkään 90% työskentelyajasta olla täydessä hiljaisuudessa. Tajusin myös miksi sain ensimmäisen paniikkikohtauksen elokuvateatterissa hieman liian väkivaltaisen kohtauksen aikana. The Revenant – never again.
Olin aina ollut se se, jota jää vaivaamaan asiat, joista muut ei juuri leukaansa loksauta. Oma erityisherkkyys on selkeästi sosiaalista ja tulee sosiaalisissa tilanteissa rajuimmin esille. Saatan intensiivisen verkostoitumistilanteen jälkeen olla todella ylikierroksella pitkänkin aikaa.
Haasteita erityisherkkänä yrittäjänä
Palvelualanyrittäjänä opin nopeasti, että herkkyys on hyvin läsnä työelämässäni. Ilman rajoja se kuormittaa nopeasti ja polttaa loppuun. Varmasti muillekkin ”herkkiksille” tuttua.
Ensimmäinen raja oli vedettevä tähän – mikään työssäni ei ole henkilökohtaista. Tätä harjotan vielä tänäkin päivänä. Palautteen pyytäminen on yksi parhaista keinoista kehittyä ja sitä alkaa vältellä, jos sen antaa mennä ihon alle.
Toisen rajan vedin asiakastapaamisten määrään. En koe varsinaisesti työtä kuormittavaksi, mutta sosiaalisista tilanteista tarvitsen palautumisaikaa. Tämä on myös introverteille tuttua. Voit kokea samoin ja silti nauttia näistä tilanteista. Se ei tarkoita nimittäin sitä, että kuormittavat asiat olisi ikäviä! Ne vain kuluttaa meidän akkuja vähän enemmän.
Asioiden pohtiminen syvällisesti on varmasti läsnä aina, mutta liika vatvominen ei tee hyvää. Tiedän olevani ylikierroksilla, kun herään yöllä omiin ajatuksiini. Se on merkki siitä, että arki kuormittaa liikaa. Tällaisia elämänvaiheita on mahdoton välttää kokonaan, mutta ne on tärkeä oppia havaitsemaan.
Herkkyydestä vahvuuksiin
Jos koet itsesi herkäksi, tiedät tasan tarkkaan mitä tarkoitan, kun sanon, että herkkyys tuntuu tiettyinä hetkinä elämääkin suuremmalta taakalta. Sellaisena hetkenä toivoo, että olisi paksu kuin luotilasi. Herkkyys tuo kuitenkin paljon enemmän hyvää elämään, jos vain keskittää energiansa siihen.
Uskon vahvasti, että erityisherkkyys on syy siihen, miksi omistan vahvan intuitio. Tunnen usein asioita, ennenkuin osaan selittää niitä. Olen tehnyt urani parhaat päätökset intuitiosta lähtöisin olevista huomioista. Lopetin esimerkiksi hääkuvaukset ja torjuin täydellisen studiotilan, koska koin vahvan tunteen. Vasta jälkeenpäin osaan pukea sanoiksi syyt.
Herkkyys tekee minusta empaattisen ja se auttaa aistimaan muiden olotilaa. Sosiaalisten tilanteiden lukutaito on äärimmäisen tärkeää ja usein luonnollista meille herkille. Kun näitä taitoja harjoittaa, voi tulla loistavaksi asiakaspalvelijaksi.
En ole missään nimessä täydellinen, mutta olen huomaavainen, tunnollinen ja tarkka. Se auttaa ihmisten kohtaamisessa ja työnteossa. Oli kyse mistä tahansa työstä – annan itsestäni kaiken ja sitoudun todella.
Loppusanat
Tämä on ollut oma lopputulokseni – erityisherkkänä sovit täydellisesti yrittäjäksi. Tulotasoista tai alasta riippumatta yrittäjiä yhdistää yksi asia – vapaus. Voin määrätä vapaa-aikaani, asiakastapaamisia, työtilaani ja tapaa miten pyöritän bisnestä. Voin rakentaa sellaisen imperiumin itselleni, että se palvelee herkkyyttäni jos haluan.
Keskittymällä positiiviseen puoleen ja kehittämällä herkkyyden luomia hyviä ominaisuuksia, me voidaan olla parhaita versioita itsestämme. Huonot puolet tulee aina aiheuttamaan haasteita ja sen hyväksyminen auttaa eteenpäin.
Herkkyys on ennen kaikkea vahvuus.
Ai että, samaistun niin kympillä. Olen aina tiennyt olevani herkkä ja siitä asti kuin erityisherkkyydestä on puhuttu, olen myös tunnistanut sen itsestäni. Olen koko elämäni luottanut intuitiooni ja hyväksynyt tunteeni, mutta kokenut erityisherkkyydestä syyllisyyttäkin, koska muiden on ollut sitä välillä vaikea ymmärtää. Nykyään elän itseni ehdoilla niin yrittäjänä kuin muutenkin. Tärkeää on osata sanoa ”ei” niille asioille, jotka tuntuvat liian pahalta tai raskaalta. ❤️
P.S. Kiitos Revenant-vinkistä. Jätän siis väliin.
Kiitos Sari,
Tämä on niin rikkautta kuulla muiden kokemuksista! Ja tunnistan saman syyllisyyden – liian usein pyytelen anteeksi herkkyyttäni. Mutta eihän sille mitään mahda! Vaikkei sitä minään valttikorttinakaan voi käyttää esimerkiksi riitatilanteissa. Kiitos sinulle kommentista ❤️
– Elli
Tiedän tasan tarkkaan, mitä tarkoitat, mitä koet, miltä sinusta mahdollisesti on tuntunut vaikeissa tilanteissa.
Itse yritin viime vuonna olla ns. ihan oikeissa töissä, yritykseni takkuisen vaiheen takia. Molemmat päättyivät itkuiseen lopetuspäätökseen, kun ei vaan jaksanut, pystynyt, kyennyt joko niin tiukkaan tahtiin alimitoitetussa työajassa, tai työskentelyyn todella painostavan ja negatiivisen ilmapiirin avokonttorissa (ei, silloin en vielä tiennyt olevani erityisherkkä enkä sitä, että harvat jaksavat avokonttorissa työskentelyä..).
Kiitos siis tästä!
(Jos kiinnostaa, käy kurkkaas, mitä itse tästä kirjoitin; https://paivakummunminna.blog/2018/10/13/kuka-mina-olen/ )
Hei Minna,
Kiitos kommentistasi! Sait varmasti raskaan, mutta loppuelämää hyödyttävän opin kokemuksistasi. On myös lohdullista kuulla muiden kokemuksista, vaikkei toisen tuskasta koskaan iloitse! Menen heti lukemaan ❤️
– Elli