
Ensimmäisessä osassa kerroin miten kasvatin seuraajia muuttamalla Instagram tarinan strategiaa. Sen voit lukea täältä. Jatko-osassa keskityn Instagramin tavallisiin julkaisuihin, eli feediin ja mitä muutoksia tein sen suhteen.
Instagram-podeista oikeaan sisältöön
Been there and done that, mutta ilman haluttua lopputulosta. Instagram podi tai rinki on yhteisö, joka buustaa toistensa julkaisuja kommentoimalla ja tykkäämällä niitä. Tällaisessä olin mukana yli vuosi sitten hetken aikaa.
Katsoin asioita nimittäin aluksi väärältä kantilta. Koska en saanut vuorovaikutusta aikaan julkaisuilla, ajattelin että tarvitsen apua näkyvyyteen. Todellisuudessa näkyvyyttä oli, mutta julkaisuista puuttui varsinainen sisältö, joka puhuttelee.
Kuva herättää kiinnostuksen, teksti saa aikaan keskustelua
Instagram on kuva- ja videopainoitteinen somealusta. Tähän kompastuin itsekin. Ajattelin, että hyvät kuvat riittää. Valokuvausalan yrittäjänä luonnollisesti rakensin Instagramiin pelkkää portfoliota. Käytännössä se oli siis vain mainoskanava.
Samaan aikaan seurasin kuitenkin lukuisia tilejä, joiden sisällöntuotanto on vahvasti tekstissä. Kuvat ovat pikemminkin toissijaisia. Koin pienen valaistumisen ja ymmärsin, että aliarvioin rajusti tekstin arvoa.
Mitä aikakausilehti olisi ilman kuvia? Entä ilman tekstiä? Kuva pysäyttää ja antaa visuaalisen sisällön. Tekstissä piilee taas varsinainen asia. Tämän saman ajatuksen sovellan Instagramiin. Tekstillä voi luoda yhteyden ja se on paljon vuorovaikutteisempaa kuin kuvat. Ja siitä on kyse sosiaalisessa mediassa.
Yritystilin rajojen rikkominen
Kesällä 2018 lopetin henkilökohtaisen Instagram-tilin ylläpidon. Siirryin käyttämään vain yhtä tiliä, eli yrityksen tiliä. Kyseessä on Instagramin bisnes-tili, jolla on paljon analytiikkaa käytössä.
Päätin rikkoa omaa käsitystäni siitä mitä haluan jakaa yrityksen Instagram-tilillä. Halusin rakentaa siitä ennemmin henkilökohtaisen tilin, kuin bisnestilin. Nykyään se on 50% verkostoitumista, 30% asiakassuhteiden ylläpitoa ja 20% markkinointia.
Aiemmin se oli 100% markkinointia. Onko siis ihme, ettei vuorovaikutusta syntynyt muuten kuin Instagram ringistä?
Aloin kirjoittamaan samoista asioita, joista puhun Instagram-kasvun ensimmäisessä osiossa. Kerron tarinoita yrittäjyyden näkökulmasta. Annan paljon itsestäni ja mitä enemmän korvia punottaa kirjottaessa – sen paremman vastaanoton julkaisu saa. Aina.
Aloin jakamaan selfieitä
Avasin ensimmäiset nettisivut 2016 ja komeilin itse etusivun bannerissa. En halua piiloutua logon taakse ja se on ollut yksi arvo alusta alkaen. Haluan näkyä ja tulla tutuksi jo netistä. Se on luottamuksen rakentamisen ensimmäinen vaihe.
Entinen valokuvaaja rapakon takaa, Jenna Kutcher, uskoo vahvasti myös omien kuvien voimaan. Täältä voit lukea tai kuunnella Jennan Instagram-kokeilusta, jossa hän jakoi kuvia itsestään kuukauden ajan ja tuplasi Instagram-kasvun.
Omien kuvien jakaminen aemmin omistamalla henkilökohtaisella tilillä oli ollut ihan tavallista. Ymmärsin, että se oli asia, joka täytyi tuoda myös bisnestilille, jos halusin tehdä siitä henkilökohtaisemman. Se oli suurin visuaalinen muutos, jonka tein feediin.
Viimeinen sana
Tämä on sulle, joka kamppailet Instagramin kanssa ja se tuntuu työläämmältä, kun sun oma työ. Tiedän millaista se on. Etsi sun oma tapa olla ja puhua. Huomaat, että se on kokoajan helpompaa ja helpompaa.
Olen päässyt siihen pisteeseen, jossa koen Instagram-yhteisön suureksi joukoksi ystäviä. Tykkään kertoa ja kysellä kuulumisia, tunnen useita kasvoja ja tapaan Instagramin kautta monia kollegoita kasvotustenkin.
Tämä vaatii tietysti myös antamista toiseen suuntaan, eli ole vuorovaikutuksessa myös muiden kanssa. Kommentoi mielenkiintoisia aiheita ja seuraa inspiroivia ihmisiä. Ja ennen kaikkea – ole aito oma itsesi.
Sulla on muuten vielä vanhat instagram-linkit yhteydenotto-sivulla ja täällä footerissa…
Heippa Tiia,
Kiitos paljon vinkistä! Footeriin oli jäänyt näköjään vanha linkki!
Yhteydenottosivulta en löytänyt muuta kuin iconit, joista minulla menee nykyiselle tilille.
Mistä kohtaa löysit toisen väärän linkin?