
Päivitän uuden kuvan ja ajattelen, että tästä tullaan tykkäämään. Kommentoin ja tykkäilen muiden kuvia. Jätän Instagramin rauhaan ja avaan sen uudelleen parin tunnin kuluttua. Vaivaiset kymmenen sydäntä ja puolet niistä kavereiden tsemppauksia. Sama juttu joka päivä.
Myönnetään me sitä tai ei – onhan uusia seuraajia aika kiva saada lisää! Ehkä oot samassa pisteessä missä minä olin. Haluat seuraajia, mutta et piru vie tunnu saavan niitä mistään. Et oleta, että sut vain löydetään, mutta mikään ei tunnu myöskään toimivan. Tuttuako?
Kerron kaksi isointa muutosta, jotka nosti mun seuraajakasvun uudelle tasolle. Tämä artikkeli koskee tekemiäni muutoksia Instagram-tarinaan. Ensi viikon aiheena muutokset, jotka tein Instagramin julkaisuihin eli feediin.
Instagram tarinat – kerro se tarinoin!
Ehkä tarinat on sulla jo päivittäisessä käytössä. Mutta miten luot sinne sisällön? Kerrotko parin tunnin tai ehkä jopa parin päivän välein behind the scenes -juttuja tai jaat työnäytteitä?
Mihin unohtui tarinat?
Tarinat houkuttaa. Ihmisellä on luontainen kiinnostus kuulla miten tarina etenee ja päättyy. Aloin tekemään lähes kaikesta tarinaa. Kehitän alun, välivaiheen ja lopun.
Ennenkuin alat kuumoilla siihen kuluvasta ajasta, kerron sen olevan paljon yksinkertaisempaa. Itseasiassa tää on paljon yksinkertaisempaa kuin koittaa keksiä aiheita sieltä sun täältä.
Hyvän tarinan ominaisuudet:
- alku, välivaihe ja loppu
- se käsittelee yhtä aihetta
- se sisältää useamman kuin yhden tai kaksi kuvaa/videota
Alla kuvakaappus tarinasta, joka kertoo työpäivästäni. Koko tarinan näet kohokohdistani täältä.
Tällainen vaatii jo enemmän omistautumista päivän ajaksi, mutta normaalisti käytän Instagram-tarinan tekemiseen noin 30 minuuttia jos sitäkään.

Valitse pieniä aiheita ja aloita yksityisiä keskusteluita
Somessa tärkeintä on tehdä sisältöä ihmisille, ei asiakkaille. Kun somen sisältö on 80-90% kaikkea muuta kuin myyntiä, on myyminenkin paljon helpompaa.
Arkiset aiheet puhututtaa ja herättää keskustelua. Jos jaan flunssakaudella vinkit miten selätin flunssan ja pyydän muita kertomaan omat vinkkinsä, herätän aivan varmasti keskustelua. Flunssa nimittäin koskettaa mua ihmisenä/yrittäjänä ja aivan varmasti myös mun seuraajia.
Tarina-puoli on siitä mielenkiintoinen, että se herättää yksityistä keskustelua. Se antaa siis melko matalan kynnyksen lähestyä viestitse, toisinkuin julkinen kommentointi. Aloitin kysymällä paljon kysymyksiä ja kehoitin seuraajia vuorovaikutukseen. Tässä auttaa toiminnot kuten kysely, kysymykset ja liukusäädin.
Ei haittaa vaikkei esitetty kysymys johda vastauksiin. Se tekee sisällöstä silti vuorovaikutteisempaa. Eikä kukaan edes tiedä saako kysymys vastauksia!
Poikkoilun sijasta valitse näkökulma
Hämmensin alussa seuraajia jakamalla tarinoita mistä tahansa aiheesta. Sanotaan, että aiheita olisi hyvä olla 2-3 kappaletta. Koen itselleni ennemmin toimivaksi näkökulman valitsemisen. Se antaa tilaa puhua useammasta aiheesta.
Aloin kertomaan tarinoita yrittäjän näkökulmasta. Aiheet voi tällöin olla yrittäjän arjesta, haasteista, vapaa-ajasta, hyvinvoinnista tai vaikka niistä työpäivistä. Valokuvausalan yrittäjänä aiheena on usein tietysti myös valokuvaus.
Tällöin seuraajani osaavat odottaa millaista sisältöä on tulossa, vaikka varsinaiset puheenaiheet vaihtelevatkin paljon. Näkökulman valitseminen auttoi myös eniten uuden sisällön ideoimisessa.
[…] osassa kerroin miten kasvatin seuraajia muuttamalla Instagram tarinan strategiaa. Sen voit lukea täältä. Jatko-osassa keskityn Instagramin tavallisiin julkaisuihin, eli feediin ja mitä muutoksia tein […]