Oman (työ)elämän pomo? Ah niin ihanaa ja silti ah niin haastavaa. Voin myöntää, että luulin haastavan osuuden liittyvän sellaisiin seikkoihin kuten riskinotto, vastuu tai taloudelliset huolet. Toki niitäkin, mutta ehdottomasti ihaninta ja vaikeinta on olla itsensä pomo. Nyt yli kolmen vuoden kokemuksella voisin jakaa muutaman ajatuksen aiheesta.
Listasin neljä kohtaa, joiden avulla kehityin paremmaksi pomoksi. Varteenotettavan bisneksen pyörittäjän tärkeimpiä ominaisuuksia on jatkuva kehitys ja usein se kehitys liittyy omiin ominaisuuksiin ja toimintatapoihin.
Nappaa vinkit alta!
1. En neuvottele
Tiedät varmasti tilanteen… Mietit ensin nukkumaan mennessä, että huomenna on se päivä. Huomenna on se päivä kun heräät 6.00, etkä paina kertaakaan torkkua. Tai huomenna on se päivä, kun menet salille ennen töitä. Aamu tulee ja kun on aika toteuttaa edellisillan lupaus, neuvottelet itsesi ulos siitä. Jep, tämä on meille kaikille niin tuttua jossain muodossa!
Määritin itselleni asiat, joista en neuvottele ja yksi esimerkki niistä on työajat. Jos olen päättänyt, että työpäivä alkaa klo 8 niin siitä en jousta, vaikka voisin periaatteessa jäädä nukkumaan (= ei ole asiakastapaamista). En anna tilaa sille pienelle äänelle, joka haluais jäädä vielä hetkeks nukkumaan. Se ääni pitää mut nimittäin mukavuusalueella ja tunnetusti siellä ei tapahdu koskaan kehistystä.
Vinkki: Kirjaa ylös asiat, joista et halua neuvotella. Mustaa valkoisella toimii paremmin kuin illalla hiljaa luvatut asiat.
2. Omat metodit
Tämä kohta kannattaa erityisesti painaa mieleen, koska tää muutti mun käsityksen koko mun työurasta. Meillä ihmisillä on erikoinen tapa hyväksyä toimintatapoja, jos muut tekee samoin tai ne on aina ennenkin tehty niin. Vaikkei ne edes toimisi omalla kohdalla! Järjetöntä, mutta niin tavallista.
Mä perustin mun toimintatavat sen mukaan, mitä olin oppinut muilta saman alan konkareilta. Varmasti tuttua monelle. Ajattelin myös, että tätä asiakkaat multakin odottaa. Vaatii syvää tarkastelua omaan tekemiseen, jotta huomaa mikä toimii ja mikä ei. Ne työtehtävät, jotka aina jumittaa ja on työnalla vasta kun deadline pakottaa, on niitä, joissa ei oo toimintatavat kunnossa.
Tajusin, että mulla on täysi oikeus tehdä työt, niin että se palvelee mun asiakkaiden lisäks myös mua. Joko se tarkottaa työtehtävän ulkoistamista muualle tai toimintatavan muutosta. Sillä tavalla tehtävästä tulee vähän mielekkäämpää ja johdonmukaisempaa.
Esimerkki: Vihasin kuukausibudjetin tekemistä. Muodostin siihen seuraavanlaisen rutiinin, jonka toistan joka kuun alussa. Herään ja teen aamurutiinit rauhassa. Keitän kupillisen erikoiskahvia, hautaudun yöpaidassa kotisohvalle läppärin kanssa ja käytän tehokkaan tunnin budjettisuunnitelman kanssa. Toimii joka kerta!
3. Kolmen kohdan lista
Tässä kohtaa pyydän sua tarkastelemaan miten annat itsellesi päivittäisiä työtehtäviä. Jos pitkien to do -listojen tekeminen toimii ja pitää sun motivaation yllä, niin hienoa! Allekirjottaneella ne saa lähinnä motivaation laskemaan, koska tarvitsen realistisen päiväkohtaisen tavotteen. Multakin kyllä löytyy näitä tehtävälistoja, mutta määrään erikseen päivän aikana suoritettavat tehtävät.
Päivän tehtävälistalta löytyy vaan kolme (ihan maksimissaan neljä) tehtävää. Yhden tehtävän osa-alue on vähän isompi, kuten vaikka kirjanpitoaineiston kasaus. Mä en voi tarpeeksi edes painottaa miten mullistavaa on keskittyä päivässä kolmeen isoon asiaan sen sijaan, et yrittäisin suorittaa kymmenen pientä. Ajanhallinta, keskittymiskyky ja motivaatio paranee!
Pro tip: Määritä neljä tehtävälistaa ja priorisoi työtehtävät niiden avulla. Kiireelliset & tärkeät | Kiireelliset & ei niin tärkeät | Ei kiireelliset mutta tärkeät | Ei kiireelliset eikä tärkeät
4. Suodata neuvot
Vanhemmuudessa ja yrittäjyydessä näyttää olevan ainakin yksi yhteinen tekijä – jokaisella on mielipide miten tulisi toimia, vaikkei omaa kokemusta löytyisikään. Tähän on helppo aluksi kompastua. Vaikka muiden apu tulee puhtaasta auttamisen halusta, se voi tulla myös sellaisesta näkökulmasta, joka ei kosketa mua tai sua. Se voi tulla myös neuvonantajan omista peloista. Jos esimerkiksi läheinen pelkää itse epäonnistumista, on todennäköisempää, että neuvot liittyvät epäonnistumisen välttämiseen. Pahimmillaan neuvo voi olla siis tämä – älä edes yritä, koska voit epäonnistua.
Pidän korvat aina auki ja olen kiitollinen neuvoista, mutta olen hyvin tarkka kenen neuvot painan mieleen. Tämä ei tarkoita sitä, että asioita olisi hyvä pohdiskella aina yksin. Päinvastoin – täytyy etsiä oikeat ihmiset! Pääasiassa kuuntelen kolmea joukkiota. Ihmisiä, jotka ovat siellä missä itse haluan olla. Ihmisiä, jotka tuntevat alani ja tietävät sen koukerot. Arvasitko jo kolmannen joukon? Tietysti asiakkaani! Pomon on oltava avoin palautteelle ja neuvoille, mutta yhtä tärkeää on osata suodattaa ne, jotka vie poispäin omista tavoitteista tai arvoista.
Vastaa